POPPY FLOE

Nőnek lenni öröm!

Nőnek lenni öröm!

Halottak napja

November 2-án a holtak hazalátogatnak

2014. november 02. - Poppy Floe
Halottak napját november 2-án 998 óta tartja meg az egyház. Ez a nap Sz. Odiló clunyi apáttól ered.
Ilyenkor szokás a sírok megtisztítása, virággal díszítése, gyertyák gyújtása. Magyarország egyes vidékein az emberek harangoztatni mentek a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. A házban is gyertyákat gyújtottak este, hogyha az elhunyt rokon hazajön látogatóba, körbenézni, ne tévedjen el a sötétségben, és hogy a gyertyalángnál könnyen vissza tudjanak találni, ne bolygassák az élőket.
A vacsora után a család megint megterítette az asztalt, sót, vizet és kenyeret helyeztek ki a szellemvendégeknek.
Égett a gyertya és meglobbant, ha a lehelet, vagy a gondolatok elreppentek mellette; a lehelet aztán szétesett, a gondolatok fáradtan leszálltak, mint a haldokló madár, és elmúltak.
/ Fekete István /
Ezen a napon tiltották a munkát, mert megzavarja a holtak nyugalmát.
A család minden tagja gyertyát gyújtott, és a gyertyák égésidejéből egy hiedelem szerint arra következtettek, ki hal meg előbb a családban.
A jól lakott szellem barátságos szellem
Régen, egyes helyeken még ma is a vacsora után a család megint megterítette az asztalt, sót, vizet és kenyeret helyeztek ki a szellemvendégeknek
 Étel és ital – a kínaiak úgy tartják, hogy évente egy hónapon át megnyílik a pokol kapuja, és ilyenkor a nem kellő tisztességgel eltemetett vagy tévelygő szellemek feljönnek közéjük. A Szellemünnep havában hatalmas fesztivált tartanak, rengeteg ételáldozattal, mert úgy gondolják, hogy a jól tartott szellem barátságos szellem. Vannak családok -főleg ahol nemrég hunyt el rokon- akik külön meg is terítenek ez időszakban az asztaluknál, és az üres helyre is felszolgálják a fogásokat, de ilyenkor az utcán is mindenütt kikészített ételekbe lehet botlani.
Van, ahol vidáman ünneplik a Halottak napját
Bulizás színes cukorkoponyákkal – Mexikóban a halottak napja egy színes ünnep, ahol a halottaknak ajándékokat visznek; a kisgyerekek sírjához játékokat, a felnőttekéhez mezcalt, tequilát tesznek, és nem ritka, hogy a sír mellett piknikeznek, mulatnak a rokonok és barátok, jókedvűen megemlékezve az elhunytról. Az ünnep ismert jelképe a színes cukorkoponya, amit a sírok dekorálására és egymás megajándékozására egyaránt használnak.


A bejegyzés trackback címe:

https://poppyfloe.blog.hu/api/trackback/id/tr266855919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása